Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Obtenció del diploma acreditatiu de l'adhesió al Programa d'Acords Voluntaris

Més de 100 organitzacions de tot Catalunya ja tenen el certificat d'Acords Voluntaris, de reducció d'emissions de CO2, entre les quals es troba l'Ajuntament de Vilagrassa

  • El certificat reconeix el compromís voluntari d'aquestes empreses i entitats adherides amb la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle
  • El conjunt de les mesures implantades els han permès millorar les emissions al voltant d'un 7% La suma de les emissions de les organitzacions adherides l'any 2012 va representar un 1% de les emissions totals de Catalunya
  •  El conseller Vila ha lliurat el certificat a les últimes 58 organitzacions que s'han adherit al programa entre les quals es troba l'Ajuntament de Vilagrassa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha lliurat el dia 5 de març de 2014 els certificats d'Acords Voluntaris a les últimes 58 organitzacions que s'han adherit a aquest programa de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) promogut pel seu Departament, entre les quals es troba l'Ajuntament de Vilagrassa. Amb aquestes, ja són 106 les organitzacions que formen part del programa. Els Acords Voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció d'aquests gasos, responsables del canvi climàtic. En aquest sentit, les organitzacions es comprometen voluntàriament a elaborar cada any un inventari d'emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.

Foto_entrega_diploma_alcalde_Vilagrassa_200x200.jpg

 

El programa va néixer a mitjans del 2010 amb l'objectiu que les organitzacions a Catalunya disposessin d'un marc on poder mostrar el seu compromís amb la reducció d'emissions de GEH. En tres anys i mig s'hi han adherit més de 100 organitzacions, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la reducció de costos associada.

 

 

Els resultats obtinguts

 

La suma de les emissions de les organitzacions adherides l'any 2012 va representar un 1% de les emissions totals de Catalunya. Comparant les dades reportades aquell any respecte el 2011, i tenint en compte el menor ús de combustibles fòssils i l'optimització en el consum elèctric, aquestes organitzacions han assolit de mitjana una millora del 7%, la qual cosa representa un esforç equivalent de reducció de 21.000 tones de CO2 eq.

 

Per a la majoria d'organitzacions, el programa funciona com una autodeclaració. És a dir, són elles mateixes les que introdueixen les dades en un formulari via web. L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic posa a disposició de les empreses una calculadora i una guia perquè puguin realitzar aquest inventari. Només en determinats casos, ja sigui pel volum elevat d'emissions, o perquè hi ha emissions de procés o es realitzen operacions de logística a l'estranger amb flota pròpia, cal un certificació prèvia de les dades per tercera part.

 

 

Les organitzacions adherides

 

La tipologia dels inscrits és molt variada. L'àmbit que compta amb més adhesions és el de les empreses, amb un 74%.

Del total d'empreses, un 84% són Pimes, i el 16% restant, grans empreses. La posició més destacada l'ocupen les consultories i enginyeries, especialment les dedicades a temes ambientals. Altres sectors destacats pel que fa al seu compromís amb el programa són el del transport, l'agroalimentari, i el de l'energia, aigua i residus.

 

 

Sectors

%

Comerç

5%

Consultoria

37%

Logística i transport de viatgers

9%

Educació i salut

4%

Restauració i allotjaments

4%

Energia, aigua i residus

7%

Paper i arts gràfiques

3%

Indústria alimentària

8%

Indústria metal·lúrgica i maquinària

3%

Tèxtil

1%

Altres

21%

 

 

A nivell territorial, la distribució és la següent:

 

 

Barcelona

58%

Camp de Tarragona

3%

Catalunya Central

12%

Girona

10%

Lleida

16%

 

 

 

Les mesures posades en marxa

 

El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal del Programa d'Acords Voluntaris, si bé la manera d'aconseguir aquest objectiu és diferent.

 

En conjunt, les organitzacions han posat en marxa 574 actuacions. D'aquestes, un 13% estan relacionades amb el combustible, com ara la introducció d'energies renovables, l'eficiència, o el monitoratge. Un 22% tenen el seu eix en la mobilitat, relacionat amb el canvi de flotes, la conducció eficient, o el transport públic, i el volum més important és el relacionat amb l'optimització del consum elèctric, amb un 62%. Aquestes actuacions tenen a veure amb la il·luminació més eficient, la climatització, el monitoratge, o la regulació automàtica. També és important destacar que les organitzacions duen a terme actuacions de sensibilització tant entre els seus treballadors com per als clients.

 

 

El programa

 

El Programa d'Acords Voluntaris va dirigit a qualsevol organització amb capacitat de reduir les emissions de GEH. Per a les empreses adherides suposa un clar posicionament estratègic de futur en termes ambientals i de canvi climàtic:

 

 

- Millora de la competitivitat: Redueixen la dependència dels recursos fòssils i per tant la vulnerabilitat per l'increment del seu preu.

- Estalvi econòmic: Redueixen la factura energètica.

- Valor Afegit: Augmenten el valor afegit als serveis, productes o projectes i al funcionament de l'organització

- Millora de la gestió ambiental: Amb la implicació de proveïdors i clients en les accions de reducció d'emissions

 

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, impulsa jornades arreu del país adreçades a tots els sectors empresarials per donar a conèixer el Programa d'Acords Voluntaris, en col·laboració amb la Fundació Empresa i Clima i la participació de l'Institut Català d'Energia.

 

Font: Departament de Territori i Sostenibilitat 

Nota de premsa