Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salvem la Rochelia!

DIUMENGE 23 MAIG 2021

El passat divendres 7 de maig vàrem començar els treballs de recuperació de la Rochelia disperma, una petita boraginàcia anual que es troba inclosa en el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (Resolució AAM/732/2015, Decret 172/2008).


Presenta un gran interès biogeogràfic, amb reducte en l'extrem orient europeu, entrant de forma discontínua a àrees de climatologia similar de la península Ibèrica i el nord d'Àfrica. Integra el grup de plantes de connexió mediterrània-iranoturaniana dins del grup corològic mediterrani estèpic.
A Catalunya ha estat citada només en tres localitats de la plana de Ponent, retrobant-se només a un tossal de la nostra localitat.

Des de l'Ajuntament de Vilagrassa, en col·laboració amb l'Arborètum-Jardí Botànic de Lleida, s'impulsen un seguit d'accions de consolidació de l'espècie. Primerament, mitjançant la recol·lecció de llavors per a la seva conservació al Banc de germoplasma de l'Arborètum.


Segonament, es preveu una sembra experimental en una parcel·la de titularitat pública d'hàbitat similar i localització pròxima a la població coneguda de Rochelia disperma.
Amb aquestes actuacions s'aconseguirà millorar les reserves de llavor per si la població coneguda pateix alguna pertorbació, evitant la seva extinció. D'altra banda, la sembra intentarà expandir l'àrea de distribució, creant noves poblacions. Aquesta experiència també aportarà coneixement per a possibles reintroduccions de l'espècie, i així assegurar la seva supervivència.


Vilagrassa presenta una rica varietat florística, sovint desconeguda o menystinguda. Els hàbitats propis dels secans, a saber, timonedes, espartars o salats són reductes cada cop més escassos de multitud d'espècies vegetals d'interès, úniques en l'àmbit europeu. La Rochelia disperma és una mostra d'aquesta riquesa, patrimoni que mereix ser descobert i mantingut, per al gaudi de les generacions futures.

Raúl Jiménez Cano

Enginyer agrònom

Galeria d'imatges

Document Actions